temàtica:

religió

Samuel García López

 

RELIGIÓ catòlica

 

La religió majoritària dels gitanos residents al Raval abans dels anys 80 era la catòlica i tant les noces com els bateigs van tenir com a escenari l'Església del Carme i l'Església de Sant Pau del Camp.

 

 

Destaquem la tasca per diferents ordres religioses, dins del carrer de la Cera, pensem que amb l'ajut de l'església catòlica van formar la primera associació de Gitanos Catalanes al Raval l'any 1967.

Destaca dins de les pràctiques religioses el dia de la Palma, que avui ha estat abandonat i ja no se celebra, encara que ara, aquest dia festiu és costum comprar roba als nens i nenes i fer un gran àpat.

 

 

 RELIGIÓ EVANGÈLICA

El pentecostalisme és, ara com ara, la religió majoritària a les diferents comunitats gitanes.

El seu objectiu és recuperar l'antic fervor cristià, marcat per la presència de l'Esperit Sant i un caràcter carismàtic marcat. El seu èxit i fort arrelament a les diferents comunitats gitanes és perquè ha sabut incorporar i reafirmar valors culturals gitanos com la paraula, la família, el respecte als ancians, la cultura oral, el cant, el teatre, la solidaritat, l'ajuda o la llibertat.

Les arrels del moviment evangelista gitano se situen a França, als anys 50, on un pastor no gitano comença a predicar entre població gitana manouche. Gitans calós que treballaran a la verema porten la nova religió.

Església Evangèlica Filadèlfia l'any 1965 va ser el nom que es va adoptar després del rebuig, per part de les autoritats franquistes, del primer nom: «Missió Gitana» i la primera Església Filadèlfia a Espanya va ser a Balaguer (Lleida).

A la comunitat del carrer de la Cera és la Tia Juanita del Bubu i el seu germà Modestet qui va portar la nova fe del 80 al 81, i serà el pastor Joan qui comença a predicar el bar Tonis a l'any 81-82.

El bar es fa petit i encara que una església al carrer Nou de la Rambla, amb la figura carismàtica del Pastor Santos Gabarre l'any 83 s'inaugura el culte del carrer Carretas número 39 que ha continuat de manera ininterrompuda fins avui reunint la comunitat del Gitans Catalans i de tots aquells que hi vulguin anar.


Església evangelista filadèlfia

Tia Juanita – Carrer Carretes

Entrar al fitxer complet >>

Tornar a la cerca temàtica >>

CatalanSpanish
compartir això
d'error: Atenció: AQUEST contingut està Protegit !!