temàtica:

BODES

Jhonny Amaya Amaya

La casament és potser una de les manifestacions que tots reconeixen com a element propi i destacat de la cultura gitana.

La fastuositat, el color i la intensitat d'un casament gitano és un element comú a totes les «cultures» gitanes, si bé no podem parlar d'un ritual fixat, ja que és diferent a cada grup cultural gitano i, evidentment, ha evolucionat amb el temps.

Alguns canvis s'han donat en poc temps, com és el cas de la implementació dels tres vestits al casament, que molts membres a les entrevistes realitzades situen a partir d'un casament d'una integrant de la comunitat (Isabeleta, filla del Tio León ) entre els anys 63-64, a partir de la qual ja es va fer així a totes les altres.

També a les fotos escanejades durant el projecte, es veu l'evolució del vestit de núvia: des del frugal vestit-jaqueta passant pel vestit de casament clàssic dels '60 per acabar amb un vestidor exuberant de pedreria, on les gitanes catalanes llueixen amb creativitat i orgull elements de fantasia resignificades en clau ètnica.

També podríem parlar del menjar: s'ha passat de tots asseguts a taula, fins a les modernes discoteques on es balla i es mengen només pastissos de tota mena i el color com a símbol de la dolçor del moment que es viu.

Després d'uns sentits parlaments dels pares dels nuvis, on se celebra «l'honra» de les famílies, entra la núvia pujada als braços.

Tota la gent batega a l'uníson amb una emoció desfermada.

Es llancen Peladillas i es canta el Yeli, Yeli.

Amb els acords de la música i acompanyats per la lletra que diu: «Flors a l'aire, Flors a l'aire»; els homes es trenquen les camises com a símbol de l'honra i després, trenquen la camisa del nuvi també pujat a coll.

 

» En un prat verd
vaig tendir el meu mocador
van sortir tres roses
com tres estels.

Aixeca i no dormis més
que al matí tindràs lloc.
On és el pare de la núvia?
Que la seva filla ja va sortir amb victòria.
I eli eli i eli ja
I eli eli i eli ja.

En un verd prat et vaig donar
el meu mocador,
et vaig donar el meu mocador,
et van treure tres roses
com tres estels,
com tres estels
alevant, alevant a la
núvia per riba
alevant, alevant a la
núvia per riba
que s'acomiadi de la seva família,
I eli eli i eli ja
I eli eli i eli ja.«

Entrar al fitxer complet >>

Tornar a la cerca temàtica >>

CatalanSpanish
compartir això
d'error: Atenció: AQUEST contingut està Protegit !!